Checklist voor de perfecte bruiloft

Je gaat trouwen. Gefeliciteerd! Bij het daadwerkelijk uitspreken van de belofte naar elkaar start een nieuw hoofdstuk in jullie avontuur samen. Maar voor het zo ver is wil je de belangrijkste dag van jouw leven natuurlijk tot in de puntjes verzorgd hebben en niet voor onaangename verassingen komen te staan. Hoewel je de organisatie van deze dag helemaal zelf in de hand hebt en naar eigen smaak en wens in kan vullen is wat extra hulp nooit verkeerd. Want er komt nogal wat op je af en waar begin je nu mee? De datum, de locatie of het thema en de invulling of toch eerst de gastenlijst? Begint het al te duizelen? Geen zorgen! Deze “checklist voor de perfecte bruiloft” geeft structuur en rust aan het plannen van deze dag. Zo wordt het hele voortraject al een feest op zich. 

Ieder persoon is uniek, jullie liefde voor elkaar ook en dat maakt iedere bruiloft speciaal. De aandachtspunten op deze checklist zijn dan ook niet een vereiste maar zorgen voor ondersteuning en inspiratie.

Veel plezier en succes met het plannen van deze prachtige dag.


12 maanden voor de bruiloft

Trouwdatum; Het is verstandig om dit ruim een jaar van te voren vast te leggen. Houd rekening met speciale feestdagen en vakanties waar gasten mogelijk andere zaken al vast hebben staan. Zo was de afgelopen jaren de zondag erg populair omdat die dag de meeste mensen sowieso al vrij zijn.  

Soort bruiloft; Bedenk in grote lijnen wat voor bruiloft jullie willen. Betreft dit een kerkelijke ceremonie, een informele setting of een bruiloft geheel in een bepaald thema. Zoek anders eens op “trouwtrends” of “trouwthema’s” en bekijk Pinterest eens om inspiratie op te doen. Neem in dit geheel ook mogelijke ideeën voor het hele dagprogramma mee.

Trouwlocatie; Ga aan de hand van de datum en soort bruiloft op zoek naar jullie droomlocatie die voldoet aan al jullie eisen. Het is verstandig om bij drie opties alvast de beschikbaarheid en mogelijkheden op te vragen en houd rekening met een slecht-weer alternatief en het programma wat jullie voor ogen hebben.

Zijn jullie op zoek naar een unieke en zeer bijzondere trouwlocatie in Den Bosch? Dan is De Bossche Kelders een uitstekende keuze. Deze kelders dateren uit de 13e Eeuw en geven dan ook de historie van de stad weer. Een prachtige plek om elkaar het ja-woord te geven en de ceremonie af te sluiten met een onvergetelijk feest voor jullie en alle gasten. Benieuwd? Neem contact op voor een gratis rondleiding en raak zelf verliefd op deze bijzondere plek. 

Budget; Stel samen een budget op en maak alvast een globale verwachte kostenberekening. Houd de gemaakte kosten direct bij in een duidelijk overzicht van leveranciers. Dit geeft meer grip op de uitgaven en de keuzes die gemaakt dienen te worden.     

Voorwaarden & documenten; Uiteraard zitten er aan trouwen enkele landelijke regels en voorwaarden verbonden. Daarnaast zijn enkele documenten vereist. Bekijk de uitgebreide documentatie vanuit de Rijksoverheid zodat je niet voor verassingen komt te staan. Trouwen in het buitenland? Lees je dan extra goed zodat je niks belangrijks vergeet.      

Ceremoniemeester; Om op de dag zelf volledig te kunnen genieten van jullie bruiloft is het verstandig om een ceremoniemeester te vragen. Dit kan een familielid, vriend of vriendin zijn. Iemand die jij belangrijke taken voor deze dag toevertrouwd. Deze kan jullie in de voorbereiding en op de dag zelf van vele taken ontzorgen, bovendien is het handig als iemand in grote lijnen weet wat er gaat gebeuren zodat aan alles gedacht wordt. Uiteraard is het ook mogelijk om een weddingplanner in te schakelen zodat alles tot in de puntjes wordt verzorgd en er niets aan het toeval wordt over gelaten. 

Getuigen & bruidsmeisjes en –jonkers; Denk na welke dierbaren jullie beide graag als getuige van de bruiloft benoemen. Bespreek ook of jullie bruidsmeisjes en –jonkers willen vragen. Wellicht ook leuk om dit op een creatieve en speciale manier te vragen. Middels bijvoorbeeld een brief, grappige foto of videoboodschap. 

Gastenlijst; Stel een voorlopige gastenlijst op. Dit is belangrijk bij de keuze voor een trouwlocatie en het budget. Om te zorgen dat er niemand wordt vergeten is het slim om allebei apart een lijst op te stellen en deze vervolgens naast elkaar te leggen. De verschillen kunnen nog eens tot leuke gespreksstof leiden. 


11 maanden voor de bruiloft

Trouwjurk & -pak; Misschien wel een van de leukste maar meest stressvolle zaken om te regelen. Een trouwjurk of -pak die perfect aansluit op jouw wensen en budget. Begin op tijd met het op doen van inspiratie op het internet en Pinterest.   

Deel je plannen; Breng familie en vrienden op de hoogte van jullie plannen en ideeën. Het delen en bespreken ervan zorgt ervoor dat de keuzes weloverwogen gemaakt worden. Mogelijk krijg je zo nog extra inspiratie of klinkt iets dan juist vreemd om het toch maar te schrappen.   

Save the Date; Indien de datum vastligt maar je nog geen definitieve gastenlijst en officiële uitnodiging hebt is het verstandig om de belangrijkste mensen alvast een Save the Date kaart te sturen zodat zij daar rekening mee kunnen houden. Ook hier kun je jouw creativiteit of die van het internet de vrije loop laten. 

Reserveer je trouwlocatie; Zorg dat de droomlocatie vastligt. Hoe eerder deze vast ligt hoe concreter en eenvoudiger overige keuzes gemaakt kunnen worden.  


10 Maanden voor de bruiloft

Draaiboek; Een draaiboek kan zeer handig zijn zodat het voor iedereen duidelijk is wie waar op welk moment moet zijn. Denk hierbij ook aan tijd voor trouwfoto’s en welke gasten er de hele dag zijn of slechts een dagdeel. Geef een voorkeur in de tijd wanneer gasten jullie kunnen feliciteren en eventueel een ludiek stukje of lied willen uitvoeren. Houvast en sturing op een dag als deze kan veel stress wegnemen.  

Fotograaf; Naast dat je deze prachtige dag zo goed en volledig mogelijk wilt vastleggen mogen professionele trouwfoto’s uiteraard niet ontbreken. Ga op tijd in gesprek met een of meerdere fotografen om te kijken of er een klik is. Bespreek direct enkele ideeën met elkaar en vraag of je zijn/haar portfolio eens mag bekijken. Houd met het kiezen van een locatie ook rekening met een alternatief bij slecht weer. 

Thema; Een thema kan zorgen voor een unieke setting om zo voor jou en je gasten een onvergetelijke droombruiloft neer te zetten. Indien er gekozen wordt voor een thema dan is dit ook leuk om door te voeren in bijvoorbeeld decoratie, bruidstaart, uitnodigingen, trouwjurk en programma. 


9 maanden voor de bruiloft

Trouwjurk & -pak; Maak een afspraak bij een modezaak gespecialiseerd in bruiloften om diverse jurken of pakken te passen. Houd rekening met mogelijk lange levertijden van trouwjurken en maak dus zo snel mogelijk, maar wel doordacht, de juiste keuze zodat er tijd genoeg is om de jurk eventueel op maat te maken. 

Decoratie; Nu locatie en een eventueel thema vastliggen is het aan te raden om na te denken over de aankleding van de locatie. Denk aan versiering zoals strikken om de stoelen, ballonnen of lampionnen in de tuin. Zorg dat de gehele locatie dezelfde sfeer ademt. Laat je hier ook weer inspireren via Pinterest. Het plaatsen van een fotohoekje voor gasten waarbij zij direct hun foto in een gastenboek kunnen plakken met bijbehorende tekst is ook een trend die vaak terug komt. 

Verzekeren; Niet iets waar je meteen bij stil staat. Wel verstandig om hier een bewuste keuze in te maken. Wat als de bruiloft geannuleerd moet worden wegens ziekte of overlijden van een belangrijke genodigde. Of als de locatie plots failliet gaat, er vervanging nodig is van de band wegens afzegging door een ongeval. Maar ook bij schade aan de trouwjurk kan een verzekering uitkomst bieden. Slim om dit dus goed uit te zoeken.


8 Maanden voor de bruiloft

Gastenverblijf; Familie of vrienden die ver moeten reizen? Wellicht is het dan slim om op tijd naar een hotels in de omgeving te zoeken. Zonde als sommige gasten vroegtijdig moeten vertrekken vanwege het reizen.  

Huwelijksreis; Welke bestemming moet de reis van jullie leven worden? Laat je inspireren, denk na over de kosten en vraag op tijd vakantie op je werk aan voordat dat feestje niet door kan gaan. Voor een extra romantische setting kan een echte bruidssuite voor een onvergetelijke beleving zorgen. Uiteraard kan dit ook alleen voor de huwelijksnacht zijn indien de reis pas later plaats vindt. 

Ambtenaar; Wil je een ambtenaar van de gemeente of gaat de voorkeur uit naar een zelfstandige trouwambtenaar? Plan een afspraak in voor een kennismaking. Een juiste klik is wel zo prettig. 

Trouwringen; Voordat jullie een keuze maken is het slim om samen te oriënteren wat jullie wel en absoluut niet zouden willen. Er zijn tal van keuzes mogelijk omtrent materiaal, vorm en prijs. Raadpleeg een juwelier om hierin een juiste keuze te maken. Maak het persoonlijker middels een gravure zoals elkaar namen en de datum van de trouwdag. Denk ook na of je de ringen op een persoonlijke manier wilt presenteren tijdens de ceremonie. 


7 maanden voor de bruiloft

Openingsdans; Om het trouwfeest te openen is het nog steeds gebruikelijk dat het bruidspaar een openingsdans doet. Maar dat hoeft absoluut niet traditioneel te zijn. Tegenwoordig zie je vrijwel altijd dat het bruidspaar een dans verzint die past bij hun persoonlijkheid. Bedenk en oefen jullie openingsdans. Of schakel de hulp in van een dansschool of leraar die zich hierin heeft gespecialiseerd en jullie hierin kan adviseren en ondersteunen. Geniet er vooral van en maak je niet te veel zorgen als er iets fout gaat, je bent omgeven door familie en vrienden.

Uitnodigingen; Neem samen eens goed door wat je op de uitnodiging wilt zetten. Naast essentiële zaken zoals datum, tijden, locatie kun je ook denken aan dresscode, thema, cadeauwensen en wanneer kinderen wel/of juist niet gewenst zijn. Zorg ook dat je de adressen van alle gasten tot je beschikking hebt. Laat de tekst naast jullie zelf ook door iemand anders controleren.  

Definitieve gastenlijst; Stel de definitieve gastenlijst samen zodat je de uitnodigingen kunt bestellen en versturen; 


6 maanden voor de bruiloft 

Vervoer; Om op de diverse locatie gedurende de dag te komen is vervoer belangrijk. De keuze hierin kan ook voor een persoonlijke tint aan de bruiloft geven. Van koets tot op de fiets er zijn tal van unieke en ludieke manieren te bedenken. Houd ook rekening met vervoer voor gasten. 

Muziek; Wat voor muziek willen jullie tijdens het feest en de ceremonie? Benoem ook welke nummers jullie wel én juist niet willen horen. Denk ook over het nummer van de openingsdans na. Voor een professionele bruiloft DJ kijk je op www.allroundbruiloftdj.nl. Op zoek naar iets unieks? Kijk dan op www.silentdiscodjs.nl


5 maanden voor de bruiloft

Ondertrouw; Melding voorgenomen huwelijk zoals dat tegenwoordig heet is verplicht en een officiële stap dichter bij jullie huwelijk. Dit is eenvoudig via het internet te regelen in de gemeente waar jullie gaan trouwen en kan tot uiterlijk 2 weken voor de bruiloft. Bij deze melding moet je definitief het volgende doorgeven; trouwdatum, gemeentelijke trouwambtenaar of zelfstandige, minimaal 2 tot maximaal 4 getuigen, onder huwelijkse voorwaarden of niet en in welke plaats jullie trouwen.

Naamsverandering; Als je gaat trouwen is er de keuze of je de (volledige) achternaam van je partner overneemt. Bespreek samen de wensen. Het is zowel voor als na de bruiloft mogelijk om dit aan te vragen. Als je het verzoek van tevoren regelt dan kan het op de dag van trouwen verwerkt worden zodat je die dag ook echt de naam van je partner hanteert, wel zo leuk toch.

Huwelijksreis; Boek vluchten en accommodatie op tijd zodat jullie droomreis definitief vast staat voor de juiste prijs. Hoe langer je wacht hoe duurder het meestal wordt. 


3 maanden voor de bruiloft 

Trouwdiner; Regel via de locatie of een cateraar een volledig verzorgd trouwdiner of buffet voor de gasten die er de hele dag zijn. Houd rekening met mogelijke dieetwensen en allergieën. Een eventuele tafelschikking is ook iets waar over nagedacht kan worden. 

Bloemist; Bloemen kunnen een mooie aanvulling zijn op jou als bruid, jouw kleding of de ceremonie. Ga voor een passend bruidsboeket of tafeldecoratie naar een goede bloemist op zoek.  

Bruidstaart; Ga op een smaakvolle ontdekkingstocht naar de juiste bruidstaart. Middels een proeverij bij een patissier kun je samen met je partner of getuigen diverse smaken uitproberen. Mocht je de desbetreffende patissier kiezen dan vervallen de kosten van een proeverij vaak, maar vraag dit voor de zekerheid even na. Smakelijk eten!  

Trouwjurk & -pak; Maak opnieuw een afspraak met de bruidsmodezaak om de jurk of pak door te passen. Zo is er nog ruim de tijd om indien nodig nog aanpassingen door te voeren.

Bedankkaartjes; Het is gebruikelijk om je gasten te bedanken middels een leuk bedankkaartje. Je ziet dit vaak terug in combinatie met een klein geschenk zoals een gelukwens of aandenken. 


2 maanden voor de bruiloft

Trouwringen; Omdat je zeker rekening moet houden met twee tot zes weken levertijd is het moment nu aangebroken om een definitieve keuze voor ringen en gravure door te geven aan de juwelier.  

Ambtenaar; Bespreek de huwelijksceremonie met de ambtenaar en neem eventueel ook met de geestelijke jullie kerkelijke ceremonie door. Zorg dat al jullie wensen duidelijk zijn voor de ander.  

Haar & looks; Om ideeën op te doen voor je haar en make-up kan een proefsessie bij de haarstylist en visagist verstandig zijn. Bezoek de laatste weken ook wat vaker de schoonheidsspecialist en zonstudio voor jouw perfecte look.

Trouwbelofte; Bespreek eerst samen of jullie wel eigen trouwbeloftes willen delen. Wellicht lastig en spannend. Niets is verplicht. Schrijf vervolgens jouw trouwbeloften aan je partner. Houd het bij je zelf, laat je hart spreken. Zet eerst wat woorden op papier wat je er zeker in wilt hebben en maak er dan vervolgens een geheel van. Bedenk eventueel ook een speech voor opening of sluiting van het feest.  


1 maand voor de bruiloft

Planning; Neem aan de hand van het draaiboek de gehele dag nog eens door met de locatie en bel met alle leveranciers zoals cateraar en dj om de afspraken door te nemen. Geef waar nodig ook het definitieve aantal gasten door. En vraag of betaling niet op de dag zelf hoeft, zodat je niet ook daar nog rekening mee hoeft te houden. 

Documenten; Controleer alle benodigde documenten voor het trouwen én de huwelijksreis. 

Don’t Forget lijstje; Maak ook een lijstje voor alle spullen die op de dag mee moeten. Zodat je deze klaar kan leggen en niet plots iets vergeet. “Schat, jij had de ringen toch?”

Haar & looks; Laat je haar in het juiste model knippen.

Trouwjurk- en pak; Haal je jurk of pak op en pas deze nogmaals voor de zekerheid. Zo voorkom je dat de bruidstaartproeverij niet onverwacht voor verassingen op de dag zelf zorgt. Loop ook alvast jouw trouwschoenen in. 


1 dag voor de bruiloft

Klaarleggen; Zorg dat alle belangrijke zaken zoals ringen, belangrijke documenten, kleren en accessoires klaar staan. 

EHBB-tasje; Het is een emotionele dag met gezonde zenuwen en er kan natuurlijk altijd gewoon iets mis gaan, een kapotte panty of een vlek van het eten. Maak een “Eerste Hulp Bij Bruiloften” tasje waarin spullen als bijvoorbeeld make-up, tissues, paracetamols, dropjes, water, reservepanty’s en deo in zitten. 


De bruiloft

Ceremoniemeester; Geef alle belangrijke zaken zoals de ringen en belangrijke documenten, de tas voor noodgevallen en het geld voor leveranciers aan de ceremoniemeester. 

Haar & looks; Om vlekken op je jurk te voorkomen is het aan te raden om eerst je haar en make-up te laten doen. Geniet en ontspan vooral. 

Trouwjurk & -pak; Zorg dat je hulp hebt om de trouwjurk aan te trekken zonder dat dit je kapsel en make-up raakt.  

Geniet & straal; Geniet vooral van elk moment. Er kan altijd iets niet helemaal lopen zoals je zelf voor ogen had. Je komt door tranen niet uit je woorden, je hebt toch een vlek in je jurk of de openingsdans gaat mis. Bedenk dan dat je samen met jouw partner voor het leven enkel door liefde en vriendschap omringt bent en dat de dag dus eigenlijk al niet meer stuk kan.  


Na de bruiloft

Gefeliciteerd! Vanaf nu zijn jullie officieel met elkaar verbonden. Hopelijk hebben jullie een fantastische dag gehad! Maar wellicht zijn er nog wat zaken die afgerond dienen te worden. 

Trouwalbum; Maak een selectie van de mooiste foto’s en maak een album om deze dag te koesteren en aan visite te laten zien. 

Namen; Geef aan alle noodzakelijke instanties zoals de bank en het werk de wijziging van namen door.

Huwelijksreis; Beleef het eerste mooie avontuur van jullie nieuwe hoofdstuk samen. En geniet nog na van deze fantastische dag!

Meer info over onze trouwlocatie

bruidstaart aansnijden trouwfeest Den Bosch bar met tap trouwlocatie trouwlocatie de Bossche Kelders trouwlocatie den bosch trouwlocatie met drankafkoop feestlocatie voor bruiloft trouwfeest den bosch bruiloft ballonnen
Fabie van Overdijk
Trouwfeest
Erg gezellige locatie zeer vriendelijk personeel! Ook de gasten waren te spreken over de locatie. Ook belangrijk zeer goed betaalbaar!!! Dank je Monique voor deze fijne dag!!!
Christi Korbee
Personeelsfeest
Een prachtige entourage en uitstekend eten en drinken. Monique zorgt ervoor dat alles prima geregeld is en ook het personeel is behulpzaam en erg vriendelijk.
Ingrid Raaijmakers
Feest
Gisteren een heel leuk feest gevierd met 80 personen. Prachtige sfeervolle locatie met erg goede bediening en veel vrijheid om zelf nog wat te organiseren. Dank jullie wel!
Edwin van der Gracht
Personeelsfeest
Met 43 personen een heel bijzonder leuk avondje meegemaakt. Het personeel het eten en de troubadour maakten het feest compleet in een hele mooie setting. Een echte aanrader.
Ton van der Pas
Feest
Sfeervolle locatie. Met aandacht voor de gast. Monique is zeer flexibel, maakt goede en duidelijke afspraken. Wij raden de Bossche kelders aan om er en feestje te vieren.
Antoon van Gurp
Personeelsfeest
Met ons vrijwillig brandweer korps een geweldige avond gehad. De aankleding was sfeervol, de verzorging perfect en de troubadour wist de sfeer er goed in te brengen. Een aanrader!